In de ruim 5 jaar dat we hier in Rezay wonen is de tuin voor mij de plek waar ik alle dagen wel wat werkzaamheden verricht. Er gaat echt geen dag voorbij zonder dat ik in de tuin ben geweest. In onze zoektocht naar een huis in Frankrijk was een van de belangrijkste wensen minimaal een tuin van 1000 vierkante meter. Dat is dus wat groter uitgevallen. Ik denk dat het totale tuin oppervlakte ongeveer 1 hectare is. Nou is hier wel een riviertje maar daar wonen we niet echt vlakbij.  En dat bos dat ging ik dan zelf wel maken.  Dus in de afgelopen 5 jaar is al een groot gedeelte van het voormalige weiland nu beplant met bomen, boompje en struiken.

Ik sprak dus steeds van mijn bos. Maar als je de definitie van een bos er op na sla wordt het bij ons geen bos want een bos bestaat voornamelijk uit1 of 2 soorten bomen. Ik heb nu in de afgelopen jaren al tientallen verschillen boomsoorten en struiken geplant dus een echt bos wordt het niet.

Ik denk dat ik het maar een park ga noemen. Maar misschien hebben jullie een betere naam hiervoor.

In de afgelopen jaren zijn er al honderden foto’s van gemaakt. Dat is wel leuk maar die staan op een bestand in mijn computer.

Ik ga beginnen in het nieuwe jaar regelmatig foto’s te plaatsen van de veranderingen in mijn tuin, bos, park


Het is weer november. Wat kleur betreft een bijzondere mooie periode in de tuin.

10 september

Ik verbaasde me vaak over het grote aantal kikkers in de vijver. Maar nu weet ik wat de oorzaak is.


12 augustus

In het riviertje wat langs ons dorp stroomt zag in heel veel van deze mooie waterplanten. Ik vraag aan mijn kleinzoon Merijn of hij er eentje voor me uit het water kan halen. Met de bedoeling dat die plant in de vijver weer verder gaat groeien. Als Merijn terug komt met in een emmer deze waterplant denk ik niet dat hij in onze vijver verder gaat groeien. Maar na een maand zie ik dat er bladeren bijkomen. En dat de kikkers het een ideale plant vinden om heerlijk daarop in het zonnetje te gaan liggen.


zondag 11 juni

Zondag 28 mei  2023

Op de stukken land waar ik het gras laat groeien wordt dit nu wel erg hoog. Ik kon op enkel plaatsen bijna het pad niet meer zien. Dat wordt weer met de heggenschaar werken.

Zondag 14 mei  2023

Groeiszaam weer voor de sla plantjes

Het bos begint zijn vorm te krijgen

Jaren terug als heel klein struikje van Fleur gekregen.

Ik hoop dat de proef met de plantanen toch gaat lukken.. Er komen steeds weer blaadjes bij.

Soms heb je geen tijd om het onkruid weg te halen. Maar wat is nu onkruid.

Deze plek heb ik nog aardig onder controle. Maar het gras groeit op dit moment op veel plaatsen sneller dan ik het kan maaien.


Zondag 7 mei 2023

Wat groeit deze boom toch snel

De verrassing van deze zondag.

De lindenboompjes hebben ook de groei er in..

Toen de brandstapel. Straks een bloemenparadijs

Nu nog groen .Straks een wilde bloemen tapijt.

Dit was het aanplanten in januari van de beukenboompjes

Nu worden deze beukenboompjes al mooi groen.


13 april

15 april 


Het is nu begin april. Wat een mooie periode in de tuin. Bijna elke dag zie je wel veranderingen

Het verschil tussen deze foto,s is maar een week. Nu is de Sneedoorn best wel mooi. Overal in de omgeving zie je nu deze witte struiken in bloei staan.


De lente is er

Nu het mooie weer is en de zon schijnt komen de kikkers ook weer boven water. Als het door de zon warm is liggen ze heerlijk op de rand van de vijver zich op te warmen.


De lente is in aantocht

24 -2-2023.  Een eerste indruk van de tuin op dit moment  is nog grijs en grauw.  Maar als je op de details ga letten komt er al best wel kleur in. En het is nog maar eind februari.


Het was een gigantische klus. Maar ze staan er in 250 beukenhaag stekjes. 

10 -2-2023  Een uitgebreid verslag  over het aanplanten  van deze 250 boompjes staat in het menu bij dit is 2023.


In 5 jaar nog nooit zoveel sneeuw  gezien.

18-1-2023


Het platanen experiment. 

6 -1-2023

Bij Paul en Judith staan achter hun woning 2 prachtige mooi platanen.  Zij vormen een heerlijke schaduwplek op hun terras. Wat een beetje een nadeel is. Elk jaar komen er weer nieuwe scheuten aan. Scheuten van soms wel meer dan 1 meter. Elk najaar als de meest bladeren er afzijn pakt Paul de zaag en gaat alles er weer af tot aan de dikke stam en zijtakken.

Twee jaar terug heeft Judith geprobeerd om bij ons in de tuin wat van de afgeknipte takken hier achter in de tuin te plaatsen. Dit met de hoop dat ze hier verder zouden gaan groeien.  Helaas is dat toen niet gelukt.

Deze week kwamen ze weer met 5 mooie rechte platanen takken.  Maar nu goed voorbereid door goed op het internet af te zoeken hoe je dit het beste kan doen. Met mijn grote grondboor heeft ze 5 gaten geboord van wel 50 centimeter diep. Omdat ik hier overal kleigrond heb heeft ze de gaten nadat ze de twijgen weer even aan de onder kant had afgeknipt er keurig rechtop ingezet met verse aarde afgevuld. Die aarde heeft ze afgegraven waar ik in het verleden een tuinafval hoop heb gehad. Maar dat was allemaal gecomposteerd.

Nu maar hopen dat ze dit jaar niet doodgaan.

De plataan waar van nu op de rechter foto de stekken in onze tuin staan.


2022 Het wordt herfst in Rezay. Vanaf  deze plaatst heb ik regelmatig een foto genomen om de periode herfst naar winter vast teleggen. Op deze foto zie je de eerste blaadjes bruin worden. De fluweel boom is nog bijna helemaal groen. Maar de Essen  links staan al zonder blad.


Misschien dat een van jullie het weet. Ik heb nu in de herfstperiode om al mijn kleine boompjes en struiken een bed van bladeren gelegd. Aan bladeren in mijn tuin door de vele bomen geen gebrek. In mijn eerste jaren harkte ik ook nog alle bladeren van het grasveld. Maar dit doe ik alleen nog op plaatsen waar een te dikke laag ligt.  Dus vele kruiwagens naar de boompjes gebracht. Het schijnt heel goed te zijn voor de aarde rond om de boompjes. Maar het is voor mij ook een hulpmiddel om het gras en onkruid wat rondom de struiken en boompje groeit een tijdje weg te houden.

Maar als ik de laatste weken dan door de tuin liep zag ik wat interessants. Want op vele plaatsen was er een beest geweest wat in en onder die bladeren heeft zitten te wroeten. Met het gevolg dat de bladeren weer totaal verspreid waren. Als ik dat dan allemaal weer keurig op de juiste plek had gelegd, was het de volgende dag weer raak.

Maar nu de laatste week is het opeens veel minder. We gaan volgende week weer eens de nachtcamera ophangen. Misschien dat die een oplossing geeft. Maar wie weet is er bij jullie iemand die dit kan uitleggen.